Aquarius Élet-Mű-Hely-Alapítvány

Nagybabás jóga

A nagybabás jóga szintén egy nagyon komplex foglalkozás a nagyobb babák és anyukáik számára. Bátran eljöhetsz a foglalkozásokra akkor is, ha jógáztál korábban, és akkor is, ha még soha nem találkoztál a jógával. Nyugodtan kipróbálhatod akkor is, ha sportoltál már bármit életedben, és akkor is, ha még semmit sem sportoltál. Ne riasszon vissza a jóga szó. Nyugodtan nevezheted baba-mama tornának is.
Bármikor becsatlakozhatsz a foglalkozásokba onnantól, hogy a babád már forog, elkúszik-mászik, bátran fedezi fel a környezetét, ismerkedik a körülötte lévő tárgyakkal és más babákkal, és mindez jobban leköti a figyelmét, mint az általad nyújtott masszázs és torna, mi több, kifejezetten zokon veszi, ha korlátozni próbálod kalandozásaiban. Hivatalosan a foglalkozás a baba 8. hónapos korától 2. éves korig ajánlott, valójában azonban a babák teljesen egyéni mozgásfejlődése szabja meg, hogy mettől-meddig érdemes babáddal a kisbabás, majd a nagybabás jóga foglalkozások látogatása.
Az egyórás foglalkozást egy Do-In-es önmasszázs technikával kezdjük, majd a mama torna következik (Pávanamuktászana I. és II.). Végig a bemelegítés során folyamatosan énekelünk, mondókázunk, a mozdulatok mellé izgalmas hangokat, játékos szótagszavakat mondunk, hogy megragadjuk, és a mozgásunkra irányítsuk a babák figyelmét. A mondókák és dalok a kisbabás jóga órán tanultakra épülnek, így a babáknak is könnyebb a foglalkozás-váltás.
Az nagybabás jóga foglalkozás második felében halk zene mellett ászanákat gyakorlunk a mamákkal. Mivel az ászanáknál figyelnünk kell a testünkre és a légzésünkre, itt már nem mondókázunk és énekelünk, de azért továbbra is kapcsolatot tartunk a babákkal. A mamák bármikor megetethetik, megitathatják, megszoptathatják, megölelgethetik a babájukat. Kisebb babákból álló csoport esetén a kisbabás jóga játékai és lengetései is visszaköszönhetnek a foglalkozáson.
Sok volt kisbabás jógás anyuka eleinte csalódottságának ad hangot a nagybabás jóga foglalkozásokon, mert nem érzik, hogy olyan sokat tudnának adni a babáiknak, mint a korábbi kisbabás jóga foglalkozásokon. Úgy tűnhet, hogy nem törődünk annyit a babákkal, és babák sem foglalkoznak velünk, de mindig hangsúlyozom, hogy ez csak a látszat. A babák utánzással tanulnak. Nem ismerünk jobb módszert a gyermekek mozgásra nevelésére, mint ha maguk a szülők járnak elől jó példával, és rendszeresen mozognak. Az anyukák elámulnak, mikor gyermekük 1-1.5 éves koruk táján elkezdik visszamondani a mondókáinkat, dalainkat, és elkezdenek becsatlakozni a mozgásokba.
A foglalkozás fejleszti a babák mozgás –és beszédfejlődését, szociális készségeit. Alapos átmozgatás a mamáknak, akik rengeteg ötletet kaphatnak a babákkal való otthoni közös mozgáshoz.Kövess minket a Facebook-on!